Megszűnik a 104 - A mentők segélyhívó számát is központosítják

A rendőrség és a tűzoltóság után a mentőszolgálat is csatlakozik az Egységes Segélyhívó Rendszerhez. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a 104-es segélyhívó számot még az idei évben valamennyi régióban átirányítják a 112-re. Mindez azt jelenti, hogy a 104-re érkező segélyhívások a Központi Hívásfogadóba futnak majd be, de a bejelentőt minden esetben továbbkapcsolják az Országos Mentőszolgálathoz, melynek mentésirányítói saját protokoll alapján kérdezik ki a segélyhívót.

Amennyiben kizárólag egészségügyi panaszról van szó, az alapadatok rögzítését követően az elektronikus adatlapot továbbítják, és ezt követően kapcsolják csak át az élőhangot, és kezdődik a mentők saját kikérdezése.

A fejlesztés célja többek között az idő- és információnyereség, a Lánglovagok portál viszont emlékeztetett: a rendőrök és tűzoltók is rendszeresen kényszerülnek visszahívni a jelzőt, mert a 112 operátorainak meghatározott protokoll szerinti kikérdezése gyakorta elégtelen számukra, vagyis a központosítás időveszteséggel járhat.

2024. április 25., csütörtök, Márk

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás