A Közösségek Hete - Miskolci programok

Dübörög az országban A Közösségek Hete, amelyet idén első alkalommal rendezett meg a „Cselekvő Közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” projekt konzorciuma. Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, a közösségekben rejlő értékekre, az intézményekben és azokon kívül működő közösségek tevékenységeire, közösségépítő és helyi társadalomformáló erejükre.

A Közösségek hete egy lehetőség a közösségeknek arra, hogy megmutassák magukat, történetüket, tevékenységeiket, és megismerjék egymást is. A kozossegekhete.hu oldalon folyamatosan olvashatnak a programokról. Országos szinten is elmondható, hogy Borsod-Abaúj-Zeplén megye felettébb aktív és Miskolcon van a megyei jogú városok közül a legtöbb program!

A mai napon (szombat) pl. az országban 171 Közösségek Hete bejegyzett esemény van, amelyből 24 a mi megyénkben. Ez az összes esemény 14%-a! A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a Könyvtári majálissal,a Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria a Grafikai trienalle-val csatlakozott a programsorozatoz.

A megye többi részében is színes programok várják az érdeklődőket, pl. Kézműves csodák tekinthetők meg a Mezőkövesdi Hadas városrészben, Ózdon Apró Örömök Családi Klubot tartanak, Galvácson “Felhőtlen kacagás” címmel szerveztek gyermeknapot. A Mezőkövesdi Városi Könyvtárban a Hogyan lehetnénk boldogok? kérdésre próbálnak választ találni. Az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkban ezekben a percekben vette kezdetét a Várostörténeti séta ódon falak között című program. A megye legkisebb településén, Szanticskán, délután 4 órától Kis falu-nagy pálinka programjára várja szeretettel a Szanticskai Pálinka Lovagrend a kedves érdeklődőket.

Visszakanyarodván Miskolcra, a VOKE-ban délelőtt Gyermek táncház és kézműves foglalkozást tartottak, este pedig a Vörösmarty Nosztalgia Klub várja régi és új vendégeit, mert be szeretnék nekik bizonyítani, hogy nem csak a 20 éveseké a világ. A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár szervezésében délelőtt a városnézés Európa leghosszabb főutcáján angol nyelvű idegenvezetéssel című programon vehettek részt a vállalkozó szellemű jelentkezők. Ma délután 15 órás kezdettel várják szeretettel a mozi és filmbarátokat a Feledy Házban egy rendkívül érdekes programra. Egy előadás keretén belül Béres Beáta írónő bemutatja a miskolci filmszínházak több, mint 100 éves történelmét, megismertetik az érdeklődőkkel a város legendáriumába tartozó azon személyeket, akik a nemzetközi vagy a hazai filmtörténelem nagyjai közé tartoznak, azokból a filmekből szemezgetünk, amelyeket a városban vagy környékünkön forgattak.

Ezt követően két ifjú filmes kisfilmjei kerülnek bemutatásra, Szabó Gergely és Zöld Gergő alkotásai, akik az egykori Kossuth Mozi jelenlegi állapotával ismertetik meg az érdeklődőket. Körükben lesz Frank Judit, a Kossuth-Béke filmszínházak egykori üzemvezetője, aki két évtizedes tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal ebben a témakörben. A program alatt filmes kvízre kerül sor értékes mozis nyereményekért. Feledy-Ház, 15 óra! A vasárnapi programokat megtekinthetik a kozossegekhete.hu honlapon. Mindenkit vár a Közösségek Hete, mert közösségben lenni jó!

2024. április 25., csütörtök, Márk

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás