Infokommunikációs akadálymentesítés fejlesztésére hirdetnek pályázatot

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára

A fogyatékossággal élők közszolgáltatásokhoz való hozzáférését megkönnyítő, infokommunikációs alapú akadálymentesítés fejlesztésére hirdet pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A hírt a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára jelentette be.

Czibere Károly felidézte, a 2015-ben elfogadott, tízéves fogyatékosügyi program két fontos pontja az akadálymentesítés és a hozzáférési esélyek javítása. A most meghirdetett pályázat az utóbbit célozza, hogy a legkisebb településeken is elérhetővé váljanak a közszolgáltatások a fogyatékossággal élők számára a modern infokommunikációs eszközök segítségével.

Az államtitkár az infokommunikációs akadálymentesítésre példaként említette a már évek óta használt, siketeknek segítő kontaktszolgáltatást, amelynek lényege, hogy az ügyintézés során jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére nincs szükség, tableten vagy okostelefonon keresztül videotolmácsolást biztosítanak az érintetteknek.

Kilenc helyről jöhetnek a pályázatok

A mostani pályázatot annak a kilenc országos érdekképviseleti szervezetnek, illetve konzorciumaiknak hirdetik meg, amelyek a kormány kiemelt partnerei és az Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjai – közölte az államtitkár.

Ezek a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), a Siketvakok Országos Egyesülete, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Éfoész), az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF), az Afázia Egyesület és a Démoszthenész Egyesület.

Első körben július 19-ig lehet jelentkezni

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló, négymilliárd forintos keretösszegű pályázatra első körben július 19-ig lehet jelentkezni, de ha marad forrás, akkor egészen az év végéig várják a pályázatokat.

A támogatott projektek célja lehet a már meglévő, eddig csak segítővel igénybe vehető szolgáltatások továbbfejlesztése, a humánerőforrás igényének csökkentése vagy újszerű, támogató jellegű módszerek kifejlesztése – közölte.

Kifejtette, nemcsak a szoftverfejlesztés a feladat, hanem a célcsoport igényeire szabott szolgáltatás elindítása és működtetése is. Támogatják különböző szolgáltatási pontok kialakítását, helpdesk rendszerek működtetését, az új szolgáltatásokról szóló tájékoztatók készítését, a felhasználók betanítását, a szakemberek képzését, az informatikai rendszer fejlesztését, valamint ehhez kapcsolódó eszközök vásárlását és üzembe helyezését.

Schanda Tamás úgy fogalmazott, a társadalmi integráció kiemelt feladat, valódi közügy, és Magyarország akkor lesz erős, ha az itt élők összefognak és segítik egymást. A kormány pedig olyan fejlesztésekkel támogatja a fogyatékossággal élőket, amelyek segítik megtalálni a helyüket a közösségben, megkönnyítik az életüket, valamint segítik a munkába állásukat.

A fogyatékossággal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása című pályázat részletei itt találhatók.

Czibere Károlyt kérdezték a gödi Topház Speciális Otthonban történtek miatt indított minisztériumi vizsgálat állásáról. Az államtitkár azt mondta, a vizsgálat jövő héten zárulhat le. Kijelentette: eddig úgy tűnik, hogy a szándékos bűncselekményre, kínzásra, erőszakra vonatkozó jelzéseket nem erősítették meg, viszont jogsértések, mulasztások, tűrhetetlen állapotok vannak, ezeken pedig változtatni kell.

2024. április 25., csütörtök, Márk

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás