Ápolók Nemzetközi Napja - szakdolgozói tudományos ülés

2017. május 11-én a B.A.Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Kultúrtermében Szakdolgozói Tudományos Ülést tartottak a Semmelweis Tagkórház Ápolási Igazgatóságának szervezésében. Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából hagyományosan 13. éve kétnapos rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az ápolók/egészségügyi szakdolgozók munkájának fontosságára, szakértelmükre, hivatásuk iránti elkötelezettségére.

Az ápolás egyre fontosabb szerepet tölt be napjaink egészségügyi ellátó rendszerében és ez a szerep várhatóan erősödik, többek között a demográfiai tényezők következtében is - hangzott el a megnyitón. Sajnálatos tény, hogy az elmúlt évtizedben az ápolói életpálya nem vonzó a fiatalok körében, hiszen nem kínál megfelelő egzisztenciát sem az egyén sem a családok boldogulásához. Ez elmúlt években országosan és Miskolcon sem csökkent a pályaelhagyók és azok száma, akik külföldi munkavállalással próbálnak szerencsét.

A rendezvényen Dr. Tiba Sándor főigazgató köszönetet mondott azoknak a kollégáknak, akik az alacsony fokú társadalmi és erkölcsi megbecsülés és a még mindig alacsony bérezés ellenére itthon és kórházunkban maradtak, végzik fizikailag és lelkileg megterhelő munkájukat, betegeink ápolását/gondozását.

Ez évi rendezvényünk szlogenje „Hivatásunk gyakorlása példaképeink szellemében”. A szlogen értelmezésében Florence Nightingale angol ápoló és Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolója által megfogalmazott ápolókra vonatkozó értékrendjére, összetett szerepelvárásokra gondoltak. Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első főápolója tiszteletére emléktáblát avattak a kórház parkjában.