Május 8. - Vöröskereszt és Vörös Félhold világnapja

A világ első katonakórházát 1849-ben, a szabadságharc idején Kossuth Lajos legfiatalabb húga szervezte meg, bár sokan – tévesen – ezt a krími háború (1853–1856) híressé vált ápolónőjének, az angol Florence Nightingale-nek tulajdonítják. A 200 éve született Kossuth Zsuzsanna emlékére a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete és a Miskolci SZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma szobrot avat a Magyar Vöröskereszt és Vörös Félhold Világnapján, május 8-án.

Elismerésül és hálából a világ minden humanitárius szervezete a mozgalom világnapján emlékezik meg a Vöröskereszt alapítójának, az 1828-ban született Henry Dunantnak a születésnapjáról. Ez az ünnepnap alkalmat teremt számunkra, hogy méltó keretek között jutalmazzuk segítőinket, támogatóinkat, munkatársainkat; illetve megköszönjük mindazok segítségét, akik részt vesznek a szervezet humanitárius tevékenységében. Továbbá lehetőséget ad azok munkájának elismerésére, akik az elmúlt években sokat tettek közös ügyünkért.

Az idei világnapi ünnepség Miskolcon rendhagyó lesz: a Magyar Vöröskereszt Észak-magyarországi régiójának igazgatóságai közösen emlékeznek. Becsatlakozik az ünneplésbe a Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma is. A Szervezettel együtt szobrot állítanak Kossuth Zsuzsannának, akinek élete a haza és emberszeretet, valamint a szenvedők iránti önfeláldozás csodálatos példája.

Kossuth Zsuzsanna 1831-ben került kapcsolatba a gyógyítással. Az akkor 14 éves lány az Északkelet-Magyarországon tomboló kolerajárvány elleni küzdelemben segítette vármegyei biztosi rangban lévő bátyját. Kossuth Lajossal együtt intézte a vesztegzárral kapcsolatos ügyeket és látogatta a betegeket. A Kossuth család 1833-ban Pestre költözött. A börtönévek után Zsuzsanna férjével együtt aktívan támogatta bátyját, Kossuth Lajost. Ő is részt vett a magyar ipar fejlődését segítő Országos Védegylet működésében. Aktív az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megszervezésében. A pákozdi csata nyilvánvalóvá tette az utánpótlás lehetőségének, a kórházak felszereltségének és az egészségügyi ellátásnak a katasztrofális helyzetét. A honvédcsapatok országos főápolónőjeként a tábori kórházak megszervezésével bízza meg az akkor már kormányzóvá választott bátyja, Lajos. Kossuth Zsuzsanna adományokra és önkéntes munkára alapozva három hónap alatt szervezte meg az ország több pontján a sebesültek ellátását. Munkája során nem csak a feltételeket kellett megteremtenie, de elfogadtatni azt is, hogy a kor szokásaival ellentétben, nő létére szervezze és vezesse a munkát. A világosi fegyverletétel után nehéz helyzetbe került, családjával az Egyesült Államokba költözött, majd 37 évesen, 1854. június 29-én New Yorkban halt meg. Születésnapja, február 19-e, a Magyar Ápolók Napja.

 

2024. május 3., péntek, Tímea, Irma

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás