Magyar rákkutatók világraszóló sikere - idén is pályázhatnak a startupok

Kristof Szalay Turbine CTO

Kristof Szalay Turbine CTO

Szabolcs Nagy Turbine CEO

Szabolcs Nagy Turbine CEO

Minden olyan startup, frissen induló vállalkozás, fejlesztő- és kutatócsoport pályázhat a Grants4Apps® Accelerator programra, amelynek van egy megvalósításra váró innovatív projektötlete az egészségügy területén. Tavaly fiatal magyar kutatók mesterséges intelligenciát alkalmazó rákterápiás megoldása találtatott a legjobbnak a Bayer mentorprogramjában.

Május 31-ig jelentkezhetnek a startupok a Bayer nemzetközi mentorprogramjába a https://www.grants4apps.com weboldalon keresztül. A Grants4Apps® Accelerator keretében olyan digitális egészségügy-profilú startupok pályázhatnak, amelyek szoftver- vagy hardverfejlesztései, technológiai projektjei hozzáadott valós értéket képviselnek a páciensek és orvosok számára is, és nagyban hozzájárulnak a betegek egészségi állapotának, életminőségének javításához, valamint elősegítik az egyes gyógyászati eljárások fejlődését.

Tavaly világszinten összesen 408, ebből hazánkból 9 pályázat érkezett be, amelyek közül nyertesként a 4 legjobb között végzett a Turbine formáció (http://turbine.ai/), így a magyar fiatalokból álló csapat részt vehetett a 100 napos mentorprogramban Berlinben.

A Turbine a rák biológiai működését szimulálja, mesterséges intelligencia segítségével meghatározva a leghatékonyabb, személyre szabott kezelési módokat.

A molekuláris biológusokból, mesterségesintelligencia-szakértőkből és bioinformatikusokból álló csapat 10 évnyi kutatómunkával fektette le a rendszer alapjait.

A korábban hónapokig tartó kísérleteket egy másodperc töredéke alatt elvégezve a Turbine új, hatékony megoldásokat képes találni a rák kezelésére, ezzel jelentősen lerövidíti a gyógyszerfejlesztés időtartamát és lehetővé teszi, hogy a klinikai gyógyszervizsgálatok után minél hatásosabb terápiák juthassanak el a betegekhez.

„Nagyon fontos számomra a Bayer Grants4Apps Accelerator programja számomra és külön öröm, hogy tavaly egy magyar startup cég, a Turbine került a legjobb 4 közé” – mondta Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

„A biológia kaotikus rendszer – pusztán az adatokból kiindulva nehéz megérteni és megjósolni a sejtekben zajló folyamatokat. A Turbine mesterséges intelligenciája milliónyi terápiás lehetőséget és molekuláris szintű változást próbál végig a sok ezer publikációból származó biológiai tényre alapuló sejtmodellen, hogy megtalálja a legpontosabb választ a gyógyszerkutatók kérdéseire” – fogalmazott Szalay Kristóf Zsolt, a Turbine szimulált sejtmodelljének feltalálója.

„Azt reméljük, hogy a Turbine a gyógyszerfejlesztés folyamatának támogatásával hozzá tud járulni ahhoz, hogy a kutatók jelentősen gyorsabban juthassanak el a leghatásosabb rákgyógyítási módszerekhez” – mondta Nagy Szabolcs, a Turbine ügyvezetője.

A Turbine-ről tovább információ itt érhető el: https://www.grants4apps.com/berlin/startup/turbine/

Újdonság, hogy a digitális egészségügy területére fókuszáló Grants4Apps® ösztöndíj program az Accelerator programmal bővült, mely így már nem csak pénzügyi támogatást, de szakmai mentorálást is nyújt az innovátor startupok számára. Ily módon az Accelerator ideális környezet az egészségügyben alkalmazott élvonalbeli technológiák  további fejlesztéséhez.

Azon öt nyertes startup, amelyik a crowdsourcing-alapon működő programra a legígéretesebb digitális egészségügyi koncepcióval pályázik, 50 000 euróig terjedő pénzügyi támogatást, továbbá Berlinben, a Bayer Pharma AG központjában 100 napra egy irodahelyiséget kap. Ezen kívül a nyerteseket a Bayer saját szakértői és független üzletemberek mentorálják üzleti modelljeik továbbfejlesztésében és projektjeik megvalósításában.