Kultusz és felejtés – Lévay újrapozícionálása

Szemléletformáló, Lévay József munkásságát újrapozícionáló mű dr. Porkoláb Tibor egyetemi docens Kultusz és felejtés – Lévay József irodalmi és társadalmi státusza című könyve. Többek között ez is elhangzott a kötet bemutatóján, április 27-én, csütörtökön, a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban. A kötet megjelenése a Lévay József Centenáriumi Emlékprogram fontos állomása.

Kultusz és felejtés – dr. Porkoláb Tibor egyetemi docens könyvének címe Lévay irodalmi sorsát tükrözi. Saját korában intézményes elismertségben volt része, ám az irodalomtörténet-írás csak a „népnemzeti iskola” kismestereként tartja számon. A valós irodalmi teljesítmény és a kortársi hivatalos elismertség között feszülő ellentmondás ma is magyarázatot kíván. Erre vállalkozik ez könyv.

A Lévay-kultusz című fejezetében a szerző arra keresi a választ, milyen tényezők befolyásolhatták a korabeli közvéleményt annyira, hogy az kultikus magasságokban emelje a költőt. A Lévay-archeológia című fejezet pedig a költőt társadalmi jelenségként vonja érdekfeszítő vizsgálat alá. És már szól arról is, amiben Lévay valóban kimagaslót alkotott: emlékbeszédeiről, emlékverseiről. 

Ez lesz a 2015-ben kezdődött Lévay József Centenáriumi Emlékprogram újabb fontos állomása: már előkészületben van a Lévay emlékbeszédeit és emlékódáit összegyűjtő és szakszerű jegyzetekkel ellátó, hiánypótló kötet.

A Lévay József Centenáriumi Emlékprogramban résztvevő miskolci intézmények célja, hogy minél több ismeretet, érdekességet eljuttassanak a nagyközönséghez. Ezért szeptembertől a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Lévay József Muzeális Könyvtárában ismeretterjesztő-helytörténeti előadássorozat indul. Ennek keretében nem is annyira Lévayval, mint a Lévay-korabeli Miskolccal ismerkedhetnek meg, természetesen mindig a költő felől tekintve a témára. A 2017 szeptemberében induló, havi rendszerességgel megtartandó előadások tervezett témái: a miskolci nyomdászat kezdetei – Szigethy Mihály működése; a református kollégiumi élet; Lévay József könyvtára; a reformkori Miskolc; társasági élet a 19. századi Miskolcon, és még számos érdekes téma.

2024. április 23., kedd, Béla

Csillagpont Rádió podcast

Időjárás