Hamarosan vízre száll az ötödik Dunai Regatta - a Miskolci Egyetem csapata is ott lesz!

Hamarosan vízre száll az ötödik Dunai Regatta - a Miskolci Egyetem csapata is ott lesz!

Hamarosan vízre száll az ötödik Dunai Regatta - a Miskolci Egyetem csapata is ott lesz!

Hamarosan vízre száll az ötödik Dunai Regatta - a Miskolci Egyetem csapata is ott lesz!

Hamarosan vízre száll az ötödik Dunai Regatta - a Miskolci Egyetem csapata is ott lesz!

Hamarosan vízre száll az ötödik Dunai Regatta - a Miskolci Egyetem csapata is ott lesz!

Hamarosan vízre száll az ötödik Dunai Regatta - a Miskolci Egyetem csapata is ott lesz!

Vízi sportok, fesztiválélmény és rakpart – idén május 6-án 5. alkalommal rendezi meg az Antall József Tudásközpont a Dunai Regattát, amely a legnagyobb, egyetemek közti sport és kulturális fesztivál.  A rendezvény sportversenyeire rekordszámú jelentkezés érkezett be: közel 800-an neveztek a résztvevő 2 külföldi és 18 magyar egyetemről. Az ingyenes fesztivál egyik kiemelt célja, hogy az egyetemistákat sportolásra buzdítsa, és közösségi térként visszahozza Budapest életébe a Dunát. 

 

Május 6-án ismét egész Budapest a Dunára és a rakpartra fókuszál: jubileumi, ötödik alkalommal rendezik meg a Dunai Regattát, a fesztiválszezon nulladik napjaként. Idén a korábbi éveket felülmúlva, 781-en jelentkeztek a versenyekre. Az esemény nem csak Magyarországon népszerű: a 18 magyar egyetem mellett hannoveri és maastrichti felsőoktatási intézmények is megmérettetik magukat. „Az elmúlt öt évben a résztvevő egyetemek száma megháromszorozódott, de a vízi futamokon túl a kipróbálható sportok és a kulturális programok is hasonló ütemben fejlődtek. Az egyetemi sportversenyből igazi sportfesztivállá nőtte ki magát a Dunai Regatta, amit nemcsak a hallgatók, hanem egész Budapest vár” – mondta Basa Balázs, a Dunai Regatta projektvezetője.

 

A fesztiválon többféle sportot, köztük új és extrém sportágakat is ki lehet próbálni, de legtöbben az evezést és a sárkányhajózást követik nyomon és szurkolnak a kedvenc csapatuknak. Pétervári-Molnár Bendegúz, magyar olimpikon evezős már több alkalommal is versenyzett a Dunai Regattán a Budapesti Corvinus Egyetem színeiben. Szerinte a Duna adta lehetőségeknek köszönhetően szélesebb réteg ismerheti meg és próbálhatja ki a vízi sportokat, így akár új tehetségeket is fedezhetnek fel. „Remek példa erre a sárkányhajózás, amely az elmúlt két évtizedben egyre ismertebbé vált Magyarországon, ennek is köszönhető, hogy az idei Dunai Regattán már 477-en jelentkeztek a versenyre. A korábbi évekhez képest újítás, hogy a Dunai Regatta győztes csapatai egy lépést tesznek a jövő évben Szegeden megrendezendő IDBF (International Dragon Club Federation) Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságon való részvétel irányába, amely tovább emeli a győzelem rangját” – tette hozzá Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke.

 

A sportversenyek ösztönzése mellett a rendezvény felelős szerepet vállal abban, hogy a Dunát változatosan használható közösségi térként ismerjék és kezeljék Budapesten. A vízen zajló mérkőzések mellett a Műegyetem rakpartot is kiemelik a korábbi, forgalmi funkciójából, így lehetőség van arra, hogy idén több, mint 28 000-en vegyenek részt az eseményen. „Szervezőként a kezdetektől fogva fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a fővárosiak figyelmét a Duna sokszínű használatára. A második világháború előtt pezsgő vízi élet zajlott a Dunán, a városi lakosság a folyót és a vízi sportokat ünnepelte a hajós felvonulásokon, regattákon. Ezt a hagyományt frissítettük fel a mai igényekhez igazítva, hogy újra a városlakók életének részévé tegyük ezt a nagyszerű folyót” – mondta el Gorácz Anikó, a szervező Antall József Tudásközpont Arculat és kommunikáció irodájának vezetője.

 

A sárkányhajós és evezős versenyszámok mellett különféle extrém sportágak mutatkoznak be, például a crossfit, freestyle foci és a cheerleading. A fesztiválhangulatáról pedig neves fellépők gondoskodnak, köztük az Anna & the Barbies, a Hősök, az Ocho Macho, Byealex és a Slepp, és Dj Metzker Viktória.

 

 

Háttéranyag

 

Résztvevő egyetemek:

Budapest, Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem

Budapest, Budapesti Gazdasági Egyetem

Budapest, Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem

Budapest, Eötvös Loránd Tudományegyetem

Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Budapest, Óbudai Egyetem

Budapest, Semmelweis Egyetem

Budapest, Testnevelési Egyetem

Budapesti Corvinus Egyetem

Debrecen, Debreceni Egyetem

Győr, Széchenyi István Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pécs, Pécsi Tudományegyetem

Szeged, Szegedi Tudományegyetem

Közép-európai Egyetem

Miskolci Egyetem

Pallasz Athéné Egyetem, Kecskemét

Állatorvostudományi Egyetem

Hannoveri Egyetem

Maastrichti Egyetem

 

A Regatta számokban:

477 sárkányhajós

72 evezős

56 strandröpladbás

40 cross fit résztvevő

16 freestyle focista

120 cheerleader

 

Programok: cross challenge, strandröplabda, beerpong bajnokság, ergométeres verseny, teqball, cheerleader bemutató és funstunting, street workout, skatepark (bmx, gördeszka bemutató), slackline, mászófal, trapbus - mobil szabaduló szoba

 

Fellépők:

Anna & the Barbies,

Hősök

Ocho Macho,

Byealex és a Slepp, Soul Surge,

Dj Metzker Viktória

Drop the Cheese

MC Kemon,

JumoDaddy

Sound of the University Egyetemi zenei tehetségkutató 2014 és 2015 győztes bandája: Magidom, Twentees