Contact Center, laptop a védőnőknek - a roma közösségekben dolgozó szakemberek munkáját támogatják

Végéhez közeledik az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala által a védőnők munkafeltételeinek javítása érdekében indított HU12-0001-PP1-2016 azonosítószámú projekt. „A roma közösségekben dolgozó védőnők munkafeltételeinek javítása" című 12 hónapos projekt a Norvég Alap támogatásával valósult meg összesen 794,6 millió forint ráfordítással.

A projekt keretében az alapellátásban dolgozó mintegy 1500 területi és iskolavédőnő jutott laptophoz, valamint az egyre összetettebb védőnői adatszolgáltatási feladatok gyors és minőségi ellátását elősegítve korszerű Contact Centert alakítottak ki.

A hiányos informatikai eszközpark biztosítása mellett olyan, eddig hiányzó oktatási anyagokat készítettek, amelynek módszerei a gyakorlatban is könnyen adaptálhatók, egyszerűen bemutathatók, és segítik a védőnők és a hátrányos helyzetű célcsoport tagjai közötti kommunikációt. Az oktatási anyag elkészítésének koncepciója mentén egy valós környezetből építkező, rövid, egyszerűsített üzeneteket tartalmazó kisfilm is készült.

A szakmai személyiségfejlesztés és a stresszterhelés csökkentése érdekében mentálhigiénés támogatást biztosítottak a védőnőknek a szupervíziós projektelem keretében. A pályaelhagyásban leginkább érintett három kiemelt megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg – csoportos szupervízió, esetmegbeszélő csoport, tréning, coaching és egyéni szupervízió tanácsadási formákon történő részvételi lehetőség nyílt valamennyi védőnő számára. A program népszerűségét mutatja, hogy a tanácsadási formákra többszörös volt a túljelentkezés: a jelentkezők száma már az első időszakban meghaladta az eredetileg tervezett 200 főt.

A fent említett három kiemelt megyében mindemellett több térségspecifikus elemet is megvalósítottak. Az egyik ilyen a jó gyakorlatok projektelem. „Közösségi együttműködés az egészségfejlesztésért" címmel versenyt hirdettek a védőnők körében. A verseny célja az volt, hogy felkutassák azokat a többszereplős együttműködésen alapuló már működő gyakorlatokat és módszereket, amelyek előremutató kezdeményezésként kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű családokkal, különösen a roma közösségekkel kapcsolatos egészségügyi kihívásokra.

A projekt kutatást folytatott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei roma nők egészségmagatartásáról, egészségtudatosságáról, különösen az emlő- és méhnyakszűrésben való részvételi hajlandóságukról.

Pilot jelleggel Farkaslyuk településen a helyi védőnő vezetésével és szakemberek támogatásával életvezetéssel kapcsolatos egészségtudatosságot erősítő, fejlesztő klubszerű közösségi programot alakítottak ki. A résztvevők kezdeményezésére a program márciusban a helyi védőnő vezetésével és a közreműködő helyi szakemberekkel önerőből tovább folytatódik.