Büszkeségpont - az 1956-os forradalom hőseinek állítanak emlékművet a kórházban

A Büszkeségpont látványterve

A Büszkeségpont látványterve

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház pályázatot nyújtott be 2016.decemberében az 56-os emlékévhez kapcsolódóan a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Büszkeségpont pályázatára.

A pályázat pozitív elbírálásban részesült és csaknem 5MFt támogatást nyertünk. A székhely intézmény „szívében” a Csillagpont Épület előtti díszes kialakítású téren egy új emlékművet hozunk létre az 1956-os forradalom emlékére - mondta a sajtótájékoztatón Csiba Gábor főigazgató főorvos. A kép még csak a látványterv, de nem kell sokáig várni a megvalósulásra sem, hiszem Varga Éva szobrászművész alkotása április végén kerül felavatásra a Csillagpont épülete előtt.

Az 1956-os forradalom fegyveres harcai alatt a kórházak példát mutattak helytállásból. Az orvosok és az ápolók hősiesen küzdöttek a sebesültek mielőbbi és szakszerű ellátásáért, az életek megmentéséért. Közülük többen bújtattak felkelőket, mások a fegyveresek mellett dolgoztak orvosként.

Ennek a hősies magatartásnak, szellemiségnek, kiemelkedő hivatástudattal rendelkező munkatársaknak kívánunk emléket állítani a kórház központjában elhelyezendő emlékművel, mely által évente 1,5 millió járóbeteg szembesülne a forradalom emlékével, ezzel hozzájárulva a társadalmi emlékezet ébren tartásához, valamint a közös értékeken, a múlton és kultúrán alapuló magyar közösségi identitás erősítéséhez - tette hozzá Csiba.

A sajtótájékoztató képeit megtalálják a Csillagpont Rádió Facebool-oldalán.