Defibrillátor készülékkel segít a Tigáz

Defibrillátor készülékkel segít a Tigáz

Defibrillátor készülékkel segít a Tigáz

Naponta 60-70 ember hal meg kórházon kívüli hirtelen szívmegállásban Magyarországon - 30 percenként egy ember. 4 perc elteltével az agy olyan oxigénhiányos állapotba kerülhet, ami során visszafordíthatatlan és maradandó idegrendszeri károsodás alakulhat ki. A mentők kiérkezése átlagosan 10-15 perc hazánkban. A hasonló vészhelyzetek elkerülése érdekében a Tigáz 6 telephelyén helyez ki laikusok által is kezelhető defibrillátort.

Sajnálatos esetek bizonyítják, hogy kortól, nemtől, fizikai állapottól függetlenül, akár előjel nélkül bármikor bekövetkezhet egy hirtelen szívmegállás, ami megfelelő és gyors segítség nélkül végzetes lehet. A statisztikák szerint a bajbajutottak 10%-a részesül megfelelő elsősegélyben a mentők kiérkezéséig. Ennek oka lehet a megfelelő eszközök és az egészségügyi alapképzettség hiánya, illetve az, hogy kevesen tudjuk mit is kell tenni vészhelyzetben.

A Tigáz nagy telephelyein 150-200 fő dolgozik és ezen kívül az ügyfélszolgálatokon sokan megfordulnak. Az emberi élet értékét szem előtt tartva döntött úgy a Tigáz, hogy a nagyobb telephelyein kihelyezi az életmentő defibrillátor készülékeket, valamint biztosítja dolgozói részére a megfelelő oktatást. Mostanáig már több sikeres újraélesztés történt azzal a típusú készülékkel, amit a vállalat kihelyez és e készülékek használata a laikusok számára is könnyen elsajátítható.

A Tigáz csatlakozik ahhoz a kezdeményezéshez, hogy lehetőleg minden olyan helyen legyen defibrillátor készülék, ahova a mentők kiérkezése feltehetően 4-5 percen túl várható. Bízunk abban, hogy ezeket a készülékeket sohasem kell majd használni, de meggyőződésünk, hogy partnerünkkel, a Defibrillátor Plusz Kft-vel együttműködve maximálisan felkészülünk a segítségnyújtásra, amikor az szükségessé válik.

A kihelyezésre kerülő félautomata defibrillátor egyszerű, könnyen kezelhető készülék, mely szükség esetén elektromos sokk leadására is képes. Segítségével, rövid betanítás után, az utca (laikus) embere is képes segíteni bajba jutott embertársán.