Szív- és vázizom-kutatás - Jelentős összegű támogatást nyert egy hazai konzorcium

Jelentős összegű támogatás nyert a Szegedi Tudományegyetem a Debreceni Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciuma a szív- és vázizom-kutatásra. Az alkalmazkodást, regenerációt és teljesítőképességet javító kutatásról a projekt vezetőjével, Dux László professzorral, a Kutatóközpont igazgatójával beszélgetett Monos Márta.

A kutatások négy egymáshoz kapcsolódó, egymást erősítő stratégiai területre koncentrálódnak: a vázizomzat alkalmazkodásában szerepet játszó jelátviteli rendszerek vizsgálata, a szívizomzat-adaptáció molekuláris szintű integrált vizsgálata, a szívizomzat elektromos tevékenységét befolyásoló molekuláris rendszerek összehangolt vizsgálata, valamint az életmód hatása a kardiovaszkuláris teljesítőképességre és rizikóstátuszra.

A kutatók vizsgálják többek között az edzés, táplálkozás, a kóros általános anyagcsere állapotok, betegségek szívizomzatra gyakorolt hatását. Azt, hogy melyek azok a genetikai tényezők, amelyeknek birtokában kedvezőbben reagál a szív infarktus esetén.

A szívizomzat elektrofiziológiai működését meghatározó csatornákat, a legtöbb szívhalált okozó elektromos működési zavar, szívmegállások kivédése, kezelése, lehetséges gyógyszer-támadáspontok, hatásos vegyületek kidolgozása érdekében. Azonosítják a gyermekkori elhízást, kóros anyagcsere állapotot okozó genetikai összefüggéseket. Jellemzik a későbbi szívbetegségek rizikótényezőit, amelyek jó alapot adnak a prevenciós programok kidolgozásához.