Csillagpont hírek - 2017. január 27.

Mintegy tízezer vízóra fagyott szét az elmúlt hetekben az országban. Megbecsülni sem lehet, hogy mennyi víz folyt el fölöslegesen. Az már most látszik, hogy a nyári csúcsfogyasztáshoz hasonló mértékben ömlik majd a víz az utcákon, ha eljön az olvadás. A MIVÍZ is rendszeresen felhívja a figyelmet a vízórák védelmére. Az ugyanis a lakosság feladata és a fagy miatti vízóra-károsodások költségei is őket terhelik. – Nagyon egyszerű dologról van szó: az aknában lévő vízórát megnézzük, ha mozog az órában a mérő, akkor az azt jelenti, hogy jól mér. Betekerjük textíliával, és az is fontos, hogy az akna fedlapját valahogy szigeteljük azt a rést, ahol a levegő bemehet az aknába – ismertette Üszögh Lajos, a MIVÍZ Kft. ügyvezetője.

 

Karbantartás miatt ideiglenesen bezár a Miskolctapolca Barlangfürdő. Bezárt a Miskolctapolca Barlangfürdő és a gyógyászati részleg is. Teljesen felújítják a dögönyöző medencét, ellenőrzik a világítást, a gépészeti rendszereket és festenek is a fürdőben. Az Európában egyedülálló látványosság csaknem három hétig lesz zárva, de február első hétvégéjén, a bakancsos túrán látogatható. A barlangfürdő egész évben nyitva van, ezért csak a karbantartás idején van lehetőség a hibák kijavítására. Kiss Pál műszaki vezető, főmérnök elmondta, időszakosan le kell állni, azért, ellenőrizzék a helyzetet, a medencéket, a gépészeti berendezések működését, illetve a kazánnál, a forgatórendszereknél is el tudják végezni a szokásos vizsgálatokat. Idén a háromhetes karbantartás alatt újra burkolják az egész dögönyöző medencét. A dögönyöző melletti vízkő-képződmények olyan különlegesek, hogy február 4-én és 5-én ezt is megnézhetik az előzetesen regisztrált látogatók. Ekkor lesz ugyanis a már hagyományos szárazlábas bejárás a fürdő járataiban. Fürdőruha és papucs helyett cipőben és utcai ruhában lehet megnézni az egyébként a fürdővendégektől elzárt területeket is. Lantos Zsuzsa, a Miskolctapolca Barlangfürdő, és a Miskolctapolcai Strandfürdő fürdővezetője elmondta, mindkét napon, tehát szombaton és vasárnap is 10 és 14 óra között tartják meg a programot. Három 15 fős csoport indul egy órában. A karbantartás február 6-ig tart az aquaterápiás részlegen, a felújított barlangfürdő pedig pár nappal később, február 11-én nyit.

 

A hétvégén ismét mínusz 20 fok alá hűlhet a levegő. Az extrém hideg miatt péntekre ismét másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat Borsodra: akár mínusz 20 Celsius-fok alá is süllyedhet a hőmérséklet! Emellett sűrű ködre is figyelmeztetnek.
Délnyugaton általában borult, párás, foltokban ködös idő várható, helyenként hószállingózással, ónos szitálással. A Kisalföldön élénkülhet meg a szél, másutt gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 9 és mínusz 5 fok között várható, de az Északi-középhegység völgyeiben és az Észak-Alföld havas tájain mínusz 19 és mínusz 9 fok közé hűlhet a levegő. A nappali maximumok a borult területeken mínusz 6 és mínusz 2, a napos tájakon 0 fok körül alakulnak. Szombaton borult, párás, foltokban zúzmarás ködös és derült területek egyaránt lehetnek. A Tiszántúl lehet a leginkább napos, a Dunántúl pedig a leginkább felhős. A borult részeken hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. A Dunántúlon élénkülhet meg helyenként a szél. A minimumhőmérséklet a borult területeken mínusz 8 és mínusz 5, a derült, hóval borított tájakon mínusz 19 és mínusz 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet a borult részeken mínusz 6 és mínusz 2 fok között, másutt 0 fok körül alakul.

 

Jelentős tehertől szabadult meg a Miskolci Egyetem. Évente több mint 1 milliárd forintos terhet jelent a miskolci felsőoktatási intézmény számára a kollégiumok, az E/7-es irodaépület és a Zenepalota éves bérleti-szolgáltatási díja – miközben az épületek felújításánál is milliárdokat vittek el a magántőke számára előnyös PPP-konstrukciók. Szerdán a Zenepalotában bejelentették: az állam „kivásárolja” az intézményeket ezekből a hátrányos konstrukciókból, így több jut a fejlesztésekre Miskolcon is. A magántőke és az állami feladatok ellátásának összekapcsolására létrehozott modell, az ún. PPP-konstrukció (PPP magyarul: magántőke bevonásával közfeladat ellátása) Új-Zélandról indult világhódító útjára, Magyarországon a 2000-es évek közepén honosodott meg. – A kormányzat támogatásával most tehát hatalmas tehertől szabadult meg a Miskolci Egyetem. Az így keletkező forrásokat fejlesztésekre, kitüntetett helyen is a humánerőforrás fejlesztésére fogjuk fordítani. A Miskolci Egyetemen három ilyen konstrukció terhelte, terheli a költségvetést, évi szinten mintegy 1,2 milliárd forinttal – részletezte az intézmény kancellárja. Deák Csaba ismertette: az egyetemi kollégiumok mellett az E/7-es irodaépület és a Zenepalota is érintett ebben. Csak a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet képzésének otthont adó, impozáns, neobarokk stílusban épült és eredetileg 1927-ben átadott Zenepalota 220-230 milliós terhet jelentett éves szinten – ez a kiváltással most jelentősen csökkenhet, mind a bérleti díjat, mind az üzemi költségeket illetően. Ismert, az épület több mint 1 milliárd forint értékű rekonstrukciója 2009-2011 között PPP-konstrukció keretében valósult meg.

 

Hamarosan elkezdődik a zöldség-gyünölcs feldolgozó építése Harsányban. Az ehhez szükséges anyagi támogatást már megkapta a település. Ebben az évben is folytatódik a telekprogram fiatal házasok számára és idén is lesz országos szürke-marha fesztivál- mondta rádiónknak  Szabó Gergely polgármester .